Investeer in Spaans vastgoed

Investeren in vastgoed in Spanje is vast goed. In Nederland is de rente op spaartegoeden tot onder de 1 procent gedaald en daarom is investeren in vastgoed in Spanje steeds renderender dan sparen. Bij de grote banken gingen de hoogste spaarrentes in 2019 onder dit percentage dalen. De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg toen in januari 0,4 procent. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verwacht voor de komende vijf jaar een gemiddelde inflatie van 1,1 procent per jaar.

Tel daarbij de vermogensbelasting op en de conclusie is al snel dat in de meeste gevallen het aanhouden van gespaard vermogen op de bank geld kost, en dat uw eigen vermogen langzaam in waarde daalt. We hebben dus al vanaf 2016 te maken met historisch lage rendementen. Na vijf jaar belastingheffing en inflatie is de spaarder vijf procent armer geworden. Financieel econoom Auke Plantinga van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat spaarrentes de komende jaren nog verder zullen dalen. Conclusie: Investeren in vastgoed in Spanje is vast goed!

Sparen loont dus niet, maar wat dan wel?

“Winvesteren” in vastgoed in Spanje? Beleggen en het daarmee gepaarde risico is niet voor iedereen geschikt. Actief zijn op de beurs vereist kennis én durf. Bovendien moet je als belegger de tijd hebben en het geld wat langer kunnen missen. Een bijkomende negatieve factor voor Belgen is dat de zogenaamde speculatietaks van kracht is met ingang van 1 januari 2016. Particulieren die in België persoonsbelasting betalen, moeten 33 procent belasting betalen over de behaalde koerswinst. Investeren in stenen kan een prima alternatief zijn. Banken in Nederland verwachten dat de waarde van vastgoed zal stijgen. Niet veel, maar het rendement zal zeer waarschijnlijk hoger zijn dat wat andere vermogenscategorieën opleveren. Vastgoed behoudt zijn waarde ook goed bij hoge inflatie en zeker bij nieuw vastgoed in Spanje.

Investeren in vastgoed in Spanje

Wie zijn geld niet wil laten wegkwijnen op een spaarrekening doet er dus goed aan de voordelen van aankoop van vastgoed in Spanje eens goed op een rijtje te zetten. Momenteel zijn de prijzen van woningen in Zuid-Spanje laag. De vastgoedcrisis heeft in Andalusië en met name aan de Costa del Sol hard toegeslagen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de waarde van huizen en appartementen de voorbije jaren aanzienlijk is gedaald. Kopers kunnen dus nu hier hun voordeel mee doen. Op dit moment hebben we in Zuid-Spanje te maken met een aantrekkende markt. Langzaamaan stijgt de waarde van vastgoed en hiermee ook de prijs.

Nú kopen

U wilt een vakantiehuis in Spanje kopen? Het beste instapmoment is nu aangebroken. Langer wachten levert het risico op van prijsverhogingen. Bij nieuwbouwprojecten aan de mooiste kusten van Spanje zien wij per maand de prijzen van appartementen stijgen. Kostte een nieuwbouw appartement met twee slaapkamers en twee badkamers drie maanden geleden nog € 180.000, inmiddels is de aankoopprijs van dezelfde appartementen in de nieuwe fases gestegen naar € 197.000. Spanje zit dus in de lift van de economische groei. Dat betekent dat investeren in vastgoed in Spanje ook voor u een verstandige keuze kan zijn. Het best af is diegene die de tweede woning grotendeels met eigen geld kan betalen. Een deel van het vermogen kan nu worden weggehaald van de geld kostende spaarrekening.

Een zogenaamde cash buyer, degene die de woning in zijn geheel contant kan afrekenen, heeft het bijkomende voordeel dat er direct wat extra op de aankoopprijs kan worden afgedongen. De verkoper zal immers blij zijn met een versnelde aankoopprocedure zonder hypotheekaanvraag. De waarde van de tweede woning wordt belast in box 3 van het Nederlandse belastingstelsel. Voordeel van het afsluiten van een gedeeltelijke hypotheek is dat de lening in mindering wordt gebracht op de waarde. Spaanse banken verstrekken over het algemeen een hypotheek van 70 procent van de officieel getaxeerde waarde van de woning.

Verstrekte Spaanse hypotheken

In 2022 werden er zo’n 4.300 Spaanse woningen gekocht door Nederlanders, méér dan ooit! Vooral in de regio Alicante en Costa del Sol (bij Malaga). En in kwartaal 4 van 2023 zijn meer dan 60% van deze woningen aangekocht met financiering en in de Costa Blanca in het specifiek zijn meer dan 44% van alle woningaankopen gedaan door buitenlandse personen!

Dit komt vooral door minder vermogensrendementsheffing. “Steeds meer mensen onder de 45 jaar maken zo hun Spaanse droom waar”, zegt een ervaren hypotheekverstrekker. Hij zegt verder: “Je hebt in Spanje alleen de annuïteitsvorm. Daarbij los je jouw hypotheek af in 30 jaar, mits dit vóór je 75e gebeurt.”

Wonen en verhuren aan de Costa del Sol

Wie droomt er nu niet van een huis onder de zon? De Costa del Sol, letterlijk de kust van de zon, heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters en telt gemiddeld 325 zondagen per jaar. Deze kust is niet alleen vanwege het gezonde klimaat zo populair, maar ook vanwege het gezellige Marbella, de decadente haven van Puerto Banús, cultuurstad Málaga, de vele indrukwekkend mooie golfbanen, de schone stranden en de vele restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. De Costa del Sol is tevens een prima uitvalsbasis voor het achterland, met bekende steden als Granada, Sevilla en Córdoba, de prachtige natuur van Andalusië en de witte dorpen. De goede infrastructuur behelst moderne en uitstekend onderhouden snelwegen, een spoorwegnet en busverbindingen. De luchthaven van Málaga biedt een verbinding met nagenoeg alle grote luchthavens van Europa.

Spaarwinst op eigen vastgoed in Spanje

Deze keur aan positieve kanten maakt dat een investering in een woning aan de populaire Costa del Sol een slimme zet is. De verhuuropbrengsten zijn bovengemiddeld hoog en de kans op verhuur is groot, ook in de winter. Concluderend kunnen we stellen dat de aankoop van een woning in Zuid-Spanje een waardevolle investering is in de breedste zin van het woord.

Uw vakantiehuis als Spaarpot. Hoe houdt u grip op uw vermogen? Investeren in vastgoed aan de Spaanse kust wint meer en meer aan populariteit, en dat is niet zo gek. Wij kunnen u zelfs van dienst zijn om een verhuurlicentie aan te vragen bij de betreffende instanties, maar geven geen zekerheid op voorhand dat deze wordt afgegeven. Spaanse wetten kunnen veranderen in uw en ons voor en nadeel. U maakt er namelijk rendement op, én u heeft een plek waar u zelf kan genieten van uw welverdiende vakanties. Maar waar moet u zeker op letten? Wij helpen u nu al graag om latere zorgen te voorkomen. Steeds meer van onze belangstellenden maken direct een afspraak. Waarom? Om hun toekomstige eigendom eerst te bezichtigen, en te kiezen als de keuze nog ruim is. Wanneer past dit jullie het beste?

Uw eigen plezier! Is dat niet altijd de beste “winvestering”? Daarom zien we uit naar jullie keuzes en reacties, met ons doel om optimaal te begeleiden tot een alleszins verantwoorde aankoop voor u als serieuze woningzoekende.

P.s. Een verhuurlicentie aanvragen en verkrijgen duurt ongeveer 6 maanden.

Uw extra informatie

De VVE-kosten bedragen gemiddeld tussen € 80,- en € 120,- per maand, afhankelijk van de status.

SPAANS VERKEERSBUREAU: Ook vindt u veel extra informatie via het Spaanse verkeersbureau

FEESTDAGEN IN SPANJE: Wanneer zijn de Feestdagen in Spanje en zijn winkels dan geopend?

50 SPAANSE WOORDEN: Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?

SPAANS NIEUWS IN NEDERLANDS: En dagelijks leest u in het Nederlands, het Spaanse nieuws.

REISGIDSEN IN SPANJE: Goede, betrouwbare gratis informatie om te reizen in Spanje vindt je via reisgidsen in Spanje.