Uw Kosta Balkonia

Deze zomer van 2020 en Corona gingen veel Belgen en Nederlanders “creatief” op vakantie. Maar ja waar ging je naar toe als je eigenlijk niet eens mag vliegen of de grens mag oversteken naar het zonnige zuiden. Wel, dan ga je naar Kosta Balkonia of naar:

 • Achter de Køkedør
 • Achtertuin
 • Bad Meingarten
 • Balconiënbrug
 • Costa Coronia
 • Costa del Zolder
 • Hotel Mama
 • Inter Garden
 • Meer van Hiernève
 • Rundumhausen
 • Thushavn
 • Tuinzania.

Velen van hen hadden misschien vorige jaar al geboekt voor een heerlijke en welverdiende vakantie aan een van de mooiste kusten van Spanje. Maar ja, door de beperkingen vanwege Covid-19 zijn we genoodzaakt ongewoon thuis te blijven. Maar hoe vertel je dat simpelweg aan je buren, familie en vrienden?

Je kunt natuurlijk zeggen: ’Ik blijf thuis’. Maar dat kun je ook anders brengen. Hoe dan? Het valt kennelijk nog niet mee om dat te bekennen tegen anderen die wel naar “Verweggistan” gaan. Het klinkt beter om te zeggen dat de reis naar Gran Balconia of Bad Meingarten voert.

Zo komt Gran Balconia in vele variaties voor: Balkonië, Costa Balcona, Playa del Balcona en Balconiënburgzijn bekende ’vakantieoorden’. Wie een achtertuin heeft, kan het nog mooier maken. „We gaan naar Saalbach-Hintergarten”, klinkt avontuurlijker dan te zeggen dat er geen reisje in zit dit jaar.

De achtertuin inspireert thuisblijvers tot nog veel meer mooie bestemmingen: Côte de Jardin bijvoorbeeld, of Gardenia, Tuinesië en Bad Meingarten. Wie zelfs binnen denkt te blijven, heeft de keuze uit Saint-Souterrain of Costa del Zolder.

Jouw Dialectische benadering

Ja, jouw toehoorder zullen de oren moet spitsen om te ontdekken dat het geen echte vakantieplek is. Rundumhausen gaat nog, maar wat te denken van het Meer van Hiernève (hiernaast op zijn Frans uitgesproken) of Environs-la-Maison? Oemkeboem is nauwelijks meer te herleiden tot Umgebung (omgeving).

In diverse streken van Nederland helpt het dialect ook een handje mee om de echte vakantiebestemming te verbergen. Groningers steken over naar ’t Ailand, wat klinkt als Thailand, maar in werkelijkheid Schiermonnikoog is. En Rotterdammers vertrekken naar Reo: niet de miljoenenstad in Brazilië, maar Rotterdam en omstreken.

Hotel Mama

Voor overnachtingen is er één hotelketen absoluut favoriet bij de jongere bezoekers, namelijk Hotel Mama. Ook hier speelt de prijs van het verblijf een doorslaggevende rol, maar ook de goede service weegt mee. Zo wordt in Hotel Mama dikwijls de was gedraaid door de bedienden en wordt ook het eten steevast bereid door het personeel. Wel zijn er soms klachten dat de zorgzame employés zich ook bemoeien met de levens van hun clientèle.

Gran Balconia

Op de vraag waar de reis dit jaar naartoe gaat, zeggen ze dan bijvoorbeeld: ‘naar Balkonië’. Dat is misschien wel de bekendste manier om te zeggen dat je de deur niet uit gaat, maar welke zouden er nog meer zijn?

Tuinesië

Maar ook wie een tuin heeft, kan er eens lekker op uit, bijvoorbeeld naar Bad Meingarten (of kortweg Meingarten, met de nadruk op Mein-). Of naar de Costa del Jardin, naar GardeniaGrazonië(Bad) HintergartenSaalbach-Hintergarten of Tuinesië.

Of wat dacht je van Stoepe? Spreek dat op z’n Duits uit en de vraag rijst waar dát nou weer ligt. Je kunt dan zeggen ‘gewoon voor m’n deur’ – maar je kunt dat natuurlijk ook laten.

Oemkeboem

Een gegarandeerd regenvrije vakantiebestemming is Saint-Souterrain (‘Sint-Kelder’). En je blijft ook droog als het Costa del Zolder wordt, of Hal, net achter de voordeur. En natuurlijk Bleib im Hausen.

Wie daarnaast ook weleens een uitstapje wil maken, zou kunnen denken aan Environs-la-Maison. Of aan Oemkeboem (‘Umgebung’), of het Meer van Hiernève (‘het meer van hiernaast’). Ook altijd goed: Terrassië, of Terrasso of Terrazza-di-plaza-om-di-hoek-ja.

‘t Ailand

Een bij uitstek populair vakantieoord voor Rotterdammers is sinds jaar en dag Reo: Rotterdam en omstreken. In het Rotterdams klinkt dat al gauw als Rio. In Groningen daarentegen geven ze de voorkeur aan ‘t Ailand, dat daar verwijst naar ‘het eiland’ (Schiermonnikoog), maar natuurlijk heel goed door kan gaan voor Thailand.

Kiest u dit jaar ook voor Rundhausen, of wellicht Rundhausen am Thür? Of strijken jullie voor een paar weekjes neer vlak achter de Køkedør?

Kijk dan ook eens naar al onze andere onze Informatie artikelen.

Uw Kosta Balkonia

NA CoroNA

Maar nu even serieus. Natuurlijk zien we jou en jullie graag in een van onze kantoren langs de mooiste kusten van Spanje om ook jullie optimaal te begeleiden naar een alleszins verantwoorde aankoop van jullie meest favoriete droomhuis onder de echte zon. Zodra dit weer mogelijk is dan melden we jullie de mogelijkheden, en bijbehorende dan geldende omgangsvormen vanwege Corona.

Via deze link kunt u per dag de status zien van de reisbeperkingen per regio in Spanje: De mogelijkheden voor u per Regio.

Uw Kosta balkonia

(dit is een afbeelding van willekeurige datum, als voorbeeld)

Tot dat moment adviseren we jullie om alvast voor te genieten van de prachtige Spaanse natuur via NAtuur NA CoroNA.

P.s. Als u nu al Uw favoriete woning hebt gevonden dan mag u hem via ons alvast reserveren. Hoe dat werkt? Zie: Spaans vastgoed is vast goed.

Extra informatie

SPAANS VERKEERSBUREAU: Ook vindt u veel extra informatie via het Spaanse verkeersbureau

50 SPAANSE WOORDEN: Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?

SPAANS NIEUWS IN NEDERLANDS: En dagelijks leest u in het Nederlands, het Spaanse nieuws.