Uw taxatie en bieden

Soms is de vraagprijs ineens veel lager of veel hoger. Hoe komt dat en in welke verhouding staat dit tot de werkelijke taxatiewaarde en / of een bouwkundige keuring?

De vraagprijs is ineens (veel) lager, omdat de eigenaar wegens urgente omstandigheden ervan af moet.

De vraagprijs is ineens (veel) hoger, omdat er meer aandacht is dan oorspronkelijk verwacht.

Maar hoe zit dat dan met de verkoopprijs t.o.v. de taxatiewaarde?

En hoe voorkom je onaangename verrassingen na het serieus bieden?

Het is toch sneu als de taxatiewaarde lager is dan het overeengekomen bod dat je hebt uitgebracht!

Hoe kun je dat dus voorkomen, in de huidige hectische Spaanse markt?

En wat is het verschil tussen een taxatierapport en een bouwkundige keuring?

Soms heb je succes als je boven de vraagprijs biedt, maar weet waar je financieel aan begint…… Het is dus verstandiger om in zee te gaan met een betrouwbare en ervaren makelaar (via onze organisatie kunt u in alle mooiste kustgebieden van Spanje gebruik maken van onze meertalige Sales managers).

Tegenwoordig kun je in Spanje 50-70 van de verkoopprijs of taxatiewaarde lenen. Uiteraard met het overleggen van betrouwbare bewijzen van voldoende financiële daadkracht.

Let op: de bank gaat daarbij uit van de laagste van de twee. Dus stel dat je een huis koopt voor € 170.000,- en dat huis wordt vervolgens getaxeerd op € 150.000,-. Dan kun je geen hypotheek afsluiten van € 170.000,- maar slechts van € 150.000. De resterende en bijkomende kosten zul je dan uit eigen zak moeten betalen.

Ja, deze wijsheid voorkomt heel onaangename verrassingen: Het geld dat je gereserveerd had voor de nieuwe inrichting moet je nu verplicht bijleggen. Of, nog vervelender, je hebben dit eigen geld niet en de koop kan dus niet doorgaan. En dat terwijl je al een voorlopig koopcontract hebt ondertekend. WACHT daar dus mee totdat je meer zekerheden hebt!

Wil jij deze onaangename verrassing voorkomen? Maak dan gebruik van deze acht tips:

 1. Bepaal de waarde van het huis vóórdat je biedt

Een aankoopmakelaar kan je door middel van een waardebepaling helpen om de marktwaarde nauwkeuriger in te schatten en te zien waar andere vergelijkbare woningen recent voor zijn verkocht. Dit zal de taxateur ook moeten doen om zijn referenties aan te tonen.

 1. Overleg met je aankoopmakelaar over het beste bod

Wat is een woning daadwerkelijk waard en welk bod is verantwoord? Dat hoeft trouwens echt niet per se een bod te zijn boven de vraagprijs. Bij veel belangstelling is een bod boven de vraagprijs een serieuze optie. Het is daarbij belangrijk op je financiële situatie en mogelijkheden al in kaart te hebben gebracht met een hypotheekadviseur. Heb je voldoende eigen geld om dat eventueel op te vangen?

 1. Een goed gesprek met je hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur kan je helpen verschillende scenario’s in te schatten. Moet je waarschijnlijk meer eigen geld inleggen omdat je boven de verwachte taxatiewaarde wilt bieden? Dan is het goed om te weten dat je ook daadwerkelijk over dit geld beschikt. Je hebt immers ook met bijkomende kosten te maken. En misschien verandert méér eigen inleg wel jouw optimale hypotheekstrategie. Probeer dus ZORGELOOS een bod uit te brengen, zonder iets belangrijks over het hoofd te zien.

 1. Uw bouwkundige keuring

Als u 100% uitsluitsel wenst over de bouwkundige staat van het huis, dan kunnen we een technische architect naar het huis sturen die hier een rapport voor opstelt. De kosten hiervan zijn voor rekening van de aankopende partij en normaal gesproken tussen de € 500,- en € 1.000,-. 

Overigens gebeurt dit in de regel niet vaak voor dit soort type woningen.

Een bouwkundige keuring is geen taxatierapport (zie punt 8, hierna).

 1. Laat het huis na je bod zo snel mogelijk taxeren

Vaak duurt het na het bereiken van een overeenkomst wel even voordat een huis getaxeerd wordt. Probeer dit ze snel mogelijk te doen, zodat jij en én de verkoper snel zekerheid over de daadwerkelijke taxatiewaarde hebben. Als koper weet je dan gelijk of je inderdaad meer eigen geld moet gaan inleggen. Dat is een stuk fijner dan er pas na 5 weken achter komen dat de taxatiewaarde tegenvalt.

 1. Uw reservering

De enige manier om te voorkomen dat een andere partij deze woning zou kopen, is om deze te reserveren. Dit is echter niet echt logisch zonder het huis gezien te hebben. Een reservering kost namelijk normaliter € 3.000,- om de woning een paar weken van de markt te halen, en daarna betaalt men in Spanje gewoonlijk 10% aan (met aftrek van de gedane reservering). 

Het restant blijft staan tot bij de notariële overdracht die meestal 2 tot 3 maanden later is.

 1. Uw taxatie

In Spanje is het verplicht om voor het afsluiten van een hypotheek een taxatie te laten verrichten. Dit moet door een erkend en gecertificeerde taxateur worden gedaan

De kosten van een taxatie variëren in Spanje op basis van de (geschatte woningwaarde). Als vuistregel kun je nemen dat de kosten 0,1% van de woningwaarde zijn met een minimum van € 350,-. Daarnaast betaal je eenmalig een fee van de Hypotheek als aanbetaling om dit voor jou op afstand te regelen.

 1. Uw taxatierapport

Wat staat er o.a. in een Spaans taxatierapport?

 • Soort woning, grootte, aard en indeling van de woning en het perceel.
 • De ligging, uitzicht, voorzieningen in de nabije omgeving etc.
 • Algemene kwaliteit en staat van onderhoud van de woning en de installaties (Een taxatierapport is geen bouwkundig rapport).
 • Kadastraal uittreksel en een kadastrale kaart van de woning.

Een taxatierapport is geen bouwkundige keuring (zie punt 4, hiervoor).

TOT SLOT

Hoe hoog worden de extra kosten eigenlijk bij een woningaankoop in Spanje?

Het is belangrijk om uw budget op voorhand goed te bepalen zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. Bij de aankoopprijs komen enkele extra kosten kijken, zoals:

Nieuwbouw: bovenop de aankoopprijs komt er IVA (BTW). Die bedraagt momenteel 10 %, een aanzienlijk verschil met de 21 % BTW in België. Daarbij komen de inschrijvingskosten in het REGISTRO DE LA PROPIEDAD (Kadaster) ongeveer 0,3-0,7 % van de aankoopsom. 
En de notariskosten komen neer op 0,6-1 %, en het zegelrecht is 1 % (administratieve belastingen). Zo komt het totaal ongeveer tussen de 12-13 % extra kosten te liggen.

Bij een bestaande woning komt er op de overeengekomen aankoopprijs ITP (overdrachtskosten en verkoopkosten) van 7-10 %. Met daarnaast de kosten van de GESTOR (advocaat), en van de notaris. Daardoor komt het totaal ongeveer tussen de 12-14 % extra kosten te liggen.

Het is dus verstandiger om in zee te gaan met een betrouwbare en ervaren makelaar (via onze organisatie kunt u in alle mooiste kustgebieden van Spanje gebruik maken van onze meertalige Sales managers).

Kortom, zorg dat je goed voorbereid bent! Dan hoeft een lagere taxatiewaarde geen onaangename verrassing zijn, maar is het gewoon iets waar je al rekening mee gehouden hebt en wat je kunt én wilt opvangen. Dan wordt dat droomhuis onder de echte zon gewoon van jou!

Uw meest passende aanbod

Via onze Site onze site vindt u duizenden nieuwe en bestaande woningen aan en rond de mooiste kusten van Spanje in meer dan 120 locaties. Uw droomhuis staat daar vast al wel bij, toch?

Uw extra informatie

SPAANS VERKEERSBUREAU: Ook vindt u veel extra informatie via het Spaanse verkeersbureau

FEESTDAGEN IN SPANJE: Wanneer zijn de Feestdagen in Spanje en zijn winkels dan geopend?

50 SPAANSE WOORDEN: Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?

SPAANS NIEUWS IN NEDERLANDS: En dagelijks leest u in het Nederlands, het Spaanse nieuws.

REISGIDSEN IN SPANJE: Goede, betrouwbare gratis informatie om te reizen in Spanje vindt je via reisgidsen in Spanje.