Uw makelaar in Spanje

In heel Spanje staan miljoenen woningen te koop, welke worden beheerd door tienduizenden makelaarskantoren. Maar aan welke vereisten moet uw makelaar in Spanje voldoen? 

Spanje heeft bijna 50 miljoen inwoners op een oppervlakte van 505.990 km2! De meeste Nederlandstalige mensen die een woning in Spanje zoeken richten zich op de mooiste kusten: Costa Blanca, Costa Calida en Costa del Sol. En daar staan ook de meeste bestaande en nieuwe woningen te koop. Waar verblijft u het liefst, en in wat voor soort van woning? Hoe heb je de beste kans van slagen bij deze zoektocht naar uw makelaar in Spanje?

Uw makelaar in Spanje

Uw zoektocht in Spanje

Hoe vindt u een goed en mooi huis in Spanje op een veilige manier, en voor een goede prijs. Bespaar tijd en hou u vast aan een goede en betrouwbare Spaanse makelaar die alleen zijn eigen aanbod aanbiedt. Spaanse makelaars kopiëren vaak elkaars aanbod. Verkochte woningen worden vaak niet direct van de websites verwijderd, waardoor voor u onoverzichtelijke toestanden ontstaan. Advies bij de aankoop en ondersteuning bij het onderhandelen over de prijs zijn van groot belang bij het kopen van uw eigen huis in Spanje. Het is immers uw gespaarde kapitaal dat u zinvol wilt besteden! Daarom is het belangrijk om van tevoren een goede dus uw makelaar in Spanje te vinden.

Uw makelaar in Spanje

Uw vraagbaak – hoe prettig

Hoe werkt dit volgens de Spaanse wet met de woningoverdracht, bouwvergunning, belastingen, enz. Een goede uitleg en voorbeelden uit de praktijk maken je veel wijzer. Daar doet u uw voordeel mee, voor en na de aankoop van uw eigen huis in Spanje. En hoe prettig is immers het als je even terug kunt vallen voor van alles en nog wat? Voor de aankoop in Spanje is dat zeker belangrijk. Maar ook de jaren erna heeft u daar profijt van. Als dingen u niet duidelijk zijn moet u terecht kunnen bij een vast aanspreekpunt, om fouten te voorkomen.

Maar welke fouten kunt u voorkomen door uw makelaar in Spanje te kiezen?

Fouten die uw makelaar in Spanje niet maakt

Fout 1: De eerste betaling te snel doen.

Voordat u een eerste betaling richting de verkopende partij doet, moet u er zeker van zijn dat je alles wat u graag zou willen, is uit onderhandeld. Als u eenmaal hebt aanbetaald, krijg je dingen minder makkelijk gedaan van de verkoper. De verkoper heeft dan al een deel van de koopsom in zijn bezit en daardoor is uw onderhandelingspositie niet sterk meer.

Fout 2: Niet alles op papier zetten.

Vaak worden er in de onderhandeling over de aankoop zaken naar achteren geschoven. Bijvoorbeeld een afspraak over schilderwerk dat nog gedaan moet worden. Dit gebeurt dan onder de noemer, “dat doen we later wel”. Of “dat komt wel goed”. Het is prima dat er nog iets gedaan moet worden aan de woning, maar leg het dan wel even vast op papier. Dat voorkomt ook voor u discussie achteraf.

Fout 3: Onvoldoende controleren van de oppervlaktes.

De oppervlakten van het perceel en de woning worden regelmatig onvoldoende gecontroleerd. Deze moeten overeenstemmen met de oppervlakten die zijn vermeld in het eigendomsregister. Afwijkingen komen vaak voor en hoeven geen enkel probleem te zijn. Maar de verschillen moeten wel bij de overdracht door de verkoper gecorrigeerd worden.

Uw makelaar in Spanje

Fout 4: Niet vragen of er groot onderhoud gepland is.

Dit is van belang als u een appartement koopt in een complex. Als er grote werkzaamheden aan dak of gevels zijn gepland, is dat bekend bij de vereniging van eigenaren (VVE). Het is handig om dat te weten voordat u koopt. Het kan hier om grote bedragen gaan, afhankelijk van de hoeveelheid achterstallig onderhoud.

Fout 5: Niet checken of de verkopende partij al eigenaar is.

Zijn de verkopers wel de directe eigenaren. Of zijn het bijvoorbeeld de erfgenamen die nog eigenaar moeten worden. Of komt de woning uit een vennootschap die niet meer bestaat, en is dat in het eigendomsregister nog niet bijgewerkt.

Vervelende verrassingen achteraf zijn niet prettig. Het kost tijd en geld om ze op te lossen. Laat het u niet overkomen.

Maar waaraan moet uw makelaar in Spanje voldoen?

Waaraan voldoet uw makelaar in Spanje?

Algemeen

In Spanje (behalve in Catalonië) kan iedereen die wil, makelaar zijn. Er zijn namelijk geen diploma’s voor nodig. Doordat men geen diploma’s nodig heeft, kan de eerste de beste dus huizen verkopen of verhuren als makelaar.

U kan natuurlijk kiezen voor een Spaanse makelaar, maar er zijn ook Engelse en zelfs Nederlandse makelaars in Spanje waar u bij terecht kunt. De meeste Nederlandstalige kandidaten voor een woning onder de Zon kiezen voor een meertalige en vakbekwame makelaar.

Maar wat mag u verwachten van uw goede makelaar in Spanje?

Diensten van uw makelaar in Spanje

Naast het verkopen of verhuren van een huis in Spanje, kan het zijn dat makelaars ook nog andere diensten aanbieden. Verschillende diensten die makelaars soms aanbieden zijn onder andere:
* Bestemmingsplan opvragen
* Aanvragen van een NIE-nummer
* Uittreksel in het kadaster aanvragen.
* Adviseren met betrekking tot het inhuren van bijvoorbeeld een bouwkundige, ingenieur of bouwbedrijf etc.;
In het geval dat de makelaar deze diensten niet zelf aanbiedt, kan deze u misschien doorverwijzen naar andere specialisten.

Maar wat kost uw makelaar in Spanje?

De kosten van uw makelaar in Spanje

Makelaars hebben hun eigen tarieven en systemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een huis heeft gezien op een website en met bijvoorbeeld een Engelstalige makelaar afspreekt om het huis te gaan bekijken. Vervolgens kan het zomaar zijn dat er ook een Spaanse makelaar meegaat naar de bezichtiging van het huis. Vaak hebben de makelaars dan onderling afgesproken wat de totale makelaarskosten zijn en hoe de verdeling is.

Het is belangrijk om uw budget op voorhand goed te bepalen zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. Bij de aankoopprijs komen enkele extra kosten kijken, zoals:

Nieuwbouw: bovenop de aankoopprijs komt er IVA (BTW). Die bedraagt momenteel 10 %, een aanzienlijk verschil met de 21 % BTW in België. Daarbij komen de inschrijvingskosten in het REGISTRO DE LA PROPIEDAD (Kadaster) ongeveer 0,3-0,7 % van de aankoopsom. 
En de notariskosten komen neer op 0,6-1 %, en het zegelrecht is 1 % (administratieve belastingen). Zo komt het totaal ongeveer tussen de 12-13 % extra kosten te liggen.

Bij nieuwbouw dienen wij u als klant vooraf te registreren, zodat u als UwCasa-klant geregistreerd staat.

Bij een bestaande woning komt er op de overeengekomen aankoopprijs ITP (overdrachtskosten en verkoopkosten) van 7-10 %. Met daarnaast de kosten van de GESTOR (advocaat), en van de notaris. Daardoor komt het totaal ongeveer tussen de 12-14 % extra kosten te liggen.

En de VVE-kosten bedragen gemiddeld tussen € 80,- en € 120,- per maand, afhankelijk van de status.

In het geval dat u een huis wilt huren via een goede makelaar in Spanje, wordt er vaak 1 maand huur als kosten in rekening gebracht. Als u voor korte termijn een huis wil huren, kan het mogelijk voordeliger zijn om dit via een particulier te doen, zo bespaart u kosten. Wel is het natuurlijk van belang dat er ook een huurcontract wordt opgesteld.

Websites

Misschien bent u in Nederland gewend dat iedere makelaar over een website beschikt, maar in Spanje is dat momenteel nog niet het geval. De grotere makelaarskantoren beschikken vaak wel over een website, maar de kleinere makelaars regelmatig niet. In het geval dat u bijvoorbeeld weet in welke plaats u in Spanje graag zou willen wonen, dan kan het erg handig zijn om in de plaats zelf of omgeving op zoek te gaan naar makelaars.

Mensen in Spanje die wat minder verstand van internet en websites hebben en hun huis willen verkopen, bieden hun huis vaak aan bij de lokale makelaar. Als de lokale makelaar geen website heeft of niet hoog gepositioneerd is op internet dan kan het zijn dat u makkelijk een deel van het aanbod over het hoofd ziet. In het geval dat er een Spaans document ondertekend moet worden, is het ook aan te raden om bijvoorbeeld een vertaler in te huren.

Wie wordt dus uw goede makelaar in Spanje?

ONS ADVIES: Kies eerst uw goede makelaar, en daarna pas uw toekomstige woning!

In Spanje kent de makelaardij geen exclusiviteit, dat betekend dat alle woningen door alle makelaars aangeboden kunnen worden. Om deze reden ziet u met name het nieuwbouw aanbod telkens weer op diverse websites terugkomen. De vraag rijst nu, met welke makelaar ga ik dan in zee? Dus kies nu voor een makelaar ……. :

* die ook uw taal spreekt

* welke kantoor houdt in Spanje

* met een betrouwbare laagste-prijs-garantie

* welke is aangesloten bij een beroepsorganisatie

* die u van A-Z begeleidt bij en met het hele aankoopproces

* met nieuwbouw woningen en woningen van bestaand aanbod

* die ook na de aankoop uw belangen behartigd (eventueel voor u verhuurd).

Via onze organisatie voldoen we ook voor u graag aan de norm van “uw goede makelaar in Spanje”. Wij kunnen u ook van dienst zijn om een verhuurlicentie aan te vragen bij de betreffende instanties, maar geven geen zekerheid op voorhand dat deze wordt afgegeven. Spaanse wetten kunnen veranderen in uw en ons voor en nadeel. Ook u begeleiden we graag optimaal naar een alleszins verantwoorde aankoop. En wel zo dat u uw ervaringen bij ons graag deelt met uw familie, kennissen en vrienden. Oh ja, wat vinden jullie van ons zeer uitgebreide aanbod aan en rond de mooiste kusten van Spanje?

Uw samenvatting

In deze aandachtspunten herkent u nu al de voordelen van een ervaren en betrouwbare makelaar, toch?

Nog veel meer tips kunt u lezen via onze Informatie artikelen.

Uw meest passende aanbod

Via onze Site onze site vindt u duizenden nieuwe en bestaande woningen aan en rond de mooiste kusten van Spanje in meer dan 150 locaties. Uw droomhuis staat daar vast al wel bij, toch?

Extra informatie

Ook vindt u veel extra informatie via het Spaanse verkeersbureau

Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?

En dagelijks leest u in het Nederlands, het Spaanse nieuws.